17th mai, 2016 3:46 p.l. | by Askur | Posted in Reisid

Lõuna-Island Askuriga
Koostöös Loodusreisid OÜ-ga

1. PÄEV

LEND TALLINN-REYKJAVIK
SININE LAGUUN
REYKJAVIKI AVASTAMINE

Keflaviki lennujaamast välja tulles satud sa lõputute laavaväljade vahele, kauguses paistmas kõrged mäed. Võib tekkida tunne, et maabusid teisel planeedil. Reisiväsimus taandub, kui läheme Sinisesse Laguuni, Islandi populaarseimasse kohta, et end soojas ja mineraalirikkas tervistavas hõbesinises vees turgutada. Laavaväljade vahel ja peal asuvas väli-supluskoha soojas termaalvees lihtsalt mõnuletakse. Sedasama ravimuda, millega seal on võimalik end kokku määrida, müüakse spa poes hirmkalli raha eest. On mõtet rätik ja ujumisriided kättesaadavaks pakkida. Kui aeg lubab, siis sõidame Reykjavikki ringiga mööda Reykjanesi poolsaart, et näha podisevaid mudapotte, keevaid kuumaveeallikaid, sügavsiniseid järvi ja lummavat mägimaastikku. Reykjavikis paneme asjad oma südalinna hotelli Metrapolitan. Seejärel umbes tunnine ekskurss Reykjavikis, misjärel saab omapäi linna ja kohalikku kulinaariat avastada.

2. PÄEV

ALTINGI VÄLJAD
GEISER
KULDNE KOSK

Sõidame Reykjavikist kaugele, et siia alles reisi lõpuks naasta. „Kuldseks ringiks“ nimetatakse Islandi kõige populaarsemat päevareisi, mille vältel saab näha muistse Islandi parlamendi Altingi väljasid, kus Euraasia ja Põhja-Ameerika mandrilavad sõna otsest mõttes üksteisest eemale nihkuvad; iga 4-7 minuti tagant mõnekümne meetri kõrgusele purskavat geisrit Strokkurit ja kuumaveeallikaid; Islandi ilusaimaks peetavat võimsat Kuldset koske, iidset piiskopikantsi Skálholti jm. Päeva lõpetame Skógafossi hotellis lõunarannikul, kust 60meetrine Skógafossi kosk jääb kiviviske kaugusele.

3. PÄEV

LAEVAREIS VESTMANNAEYJARI
SAARESTIKUS PÕHJALA POMPEI
MIS SAAB, KUI VULKAAN PURSKAB LINNA KÕRVAL

Skógafossi hotelllist sõidame sadamasse, kust sõit läheb ekstra meie järgi tulnud laevaga Heimaey saarele – teeme tiiru ja kaeme teisigi Vestmannaeyjari saari, näeme 1960ndail veealuse vulkaanipurskega kerkinud Surtseyd ja värvilisi koopaid, kus üks laevamees võtab akustika testimiseks isegi pilli kätte. Ehk näeb vaalugi. Tutvume linnakese, selle kohal kõrguva vulkaani ja mh ka Islandi kõige tuulisema kohaga. Heimay on saarestiku suurim ja ainus asustatud saar – „Põhjala Pompei“. 1973. aastal hakkas seal purskama vulkaan. Laava voolas 5000 elanikuga linna peale. Kogu Islandi rahvas tõttas appi, et inimesi kalalaevadega päästa, aidata peavarjuta pääsenuid jne. Suur osa linna jäi laava alla, kõik saare elanikud evakueeriti. Praegu korraldatakse seal väljakaevamisi nagu Pompeis, osa sellest on näha – kõik täpselt nii, nagu see purske hetkel jäi. Saarel on tohutult rikkalik taimestik ja miljoneid linde. Õhtuks tagasi Skógafossi hotelli.
Tutvustav film  Vaata siit
Lisaks  Vaata siit

4. PÄEV

VABAÕHUMUUSEUM
MUSTA LIIVAGA OOKEANIRAND
MATK LIUSTIKU ÄÄRDE

muuseumi siseruumidest. Võimalusel Transpordimuuseum. Edasi viib tee mööda lõunarannikut Reynisfjarasse, kus peatume, et käia Atlandi ookeani musta liiva rannikul. Siin on kõrged looded ja sageli üllatavalt võimsad lained. Rannas kerkivad kõrgustesse kaljud, näha saab koopaid ja laavaformatsioone ja linde – pesitsusajal miljoneid. Lõunat sööme Vikis, kus on ka kohaliku villatööstuse outlet – sobilik hetk varuda islandi lambavillast tehtud kraami liustiku ja matka tarbeks ja kodumaale kaasa. Pärastlõunal jõuame Kagu-Islandile Skaftafelli rahvusparki. Otse Skaftafelli hotelli SIIT tagant läheb rada liustiku juurde. Kui oleme asjad ära pannud, teeme jalutuskäigu liustiku äärde. Kes homme lumesaaniga sõitu kalliks peab (ja seda ta on), saab öelda, et on liustikul käinud.

5. PÄEV

MATK ISLANDI MAALILISEMETES MÄGEDES
LUMESAANIDEGA JÄÄLIUSTIKUL

Alustame päeva 2-4 tunnise (kuidas kellelgi soovi on) matkaga Skaftafelli mägedes. Islandlased ise peavad seda kanti vaadete poolest Islandi üheks ilusamaks. Ühelt poolt lõputud mustad liivikud merre suubuvate jõgede ümber, lage maa, teiselt poolt kõrged kaljumäed, Islandi kõrgeim tipp, siis tohutu Vatnajökulli liustik, siis metsakesed ja kosed, kaljumoodustised ja sammalde värvide mäng. Ümbruskond on nagu peopesal. Näeme ka basaltsammastega ääristatud Svartifossi koske. Pärast matka kinnitame keha ja sõidame oma järgmisse ööbimispaika, Hali maahotelli SIIT. Pärast lühikest puhkust viib buss need, kes osalevad lumesaani safaris (140 eurot, 3,5 tundi), paarkümmend km edasi kohta, kus meid ootavad superjeepid – eriti kõrgele tõstetud ja võimsad masinad, mis viivad soovijad ca kilomeeter kõrgemale liustiku peale. Siin on erakordne võimalus lumesaanidega mööda Euroopa suurimat liustikku sõita. Sellega saavad hakkama ka vanaemad ja lapsed (2 inimest on saanil). Buss tuleb saanisõitjatele hiljem järgi. Teised saavad omal käel hotelli ümbruses, mere või mägede ääres jalutada. Siin on ka islandi klassiku, kirjaniku Þórbergur Þórdarssoni muuseum, samuti ontlik restoran.
Vaata ka videot: Vaata siit

6. PÄEV

JÄÄLAGUUN
SAAGAMUUSEUM
REYKJAVIKI ÖÖELU

Alustame päeva laevareisiga Islandi unikaalses jäälaguunis, mis on täis ookeani poole ulpivaid jäämägesid. Siis sõidame tagasi Reykjaviki poole. Peatume huvitavates kohtades, näiteks 60m kõrguse Seljalandsfossi kose juures, millele saab tagant ringi peale teha. Jõuame välja Hvolsvölluri saagakeskusesse, kus mh saab näha 30-meetrist Njalli saaga ainetel tikitud kangast. Õhtuks oleme Reykjavikis hotellis Metrapolitan. Kuna on laupäev, on paras aeg minna linna peale vaatama, milline on Reykjaviki ööelu.

7. PÄEV

VABA AEG: VÕIMALUS MINNA RATSUTAMA, VAALAVAATLUSELE, MUUSEUMIDESSE
ÜHINE ÕHTUSÖÖK KOOS ISLANDI EESTLASTEGA (võimalusel)

Kes tahab, võib täna kauem magada – vaba päev. Kuid teha on veel nii mõndagi: kel soovi, võib minna Reykjaviki lähedale ratsutama islandi hobusega (transport tuleb hotelli järgi), kel soovi, võib minna vaalavaatlusele (sadam on hotelli lähedal). Kel soovi, võib Reykjavikis ringi jalutada ja külastada arvukaid näitusi või muuseume, olgu siis Rahvusmuuseum, Islandi asustamise muuseum „871+/-2“ või maailma ainus fallosemuuseum. Ostlemiseks on nädalavahetuseti sobilikult lahti kirbuturg, kus võib soodsalt osta ka islandi eripärast toitu, näiteks hobuseliha, lambapead, kuivatatud kala jne. Siin on kõike. Muidugi on lahti ka kaubanduskeskused. Õhtul korraldame ühise õhtusöögi korralikus restoranis, kuhu kutsume ka kohalikke eestlasi – saab muljeid vahetada ja koos aega.

8. PÄEV

LEND REYKJAVIK-TALLINN (lennuajad on täpsustamisel)

Võimsa kogemuse võrra rikkamana kodumaal tagasi.

LISATASU EEST (lapsed reeglina -50%), punktid 4-7 tungivalt soovitatavad:

1. Superjeep+lumesaan 3,5h 21000 ISK / 140 EUR (www.glacierjeeps.is)
2. Ratsutamine islandi hobusega 2h – ca70-80 EUR (www.eldhestar.is)
3. Vaalavaatlus 3h 7500 ISK / 50 EUR (kuni 6a tasuta) (http://elding.is/)
4. Sinine Laguun 2h 5000 ISK / 33 EUR (www.bluelagoon.com)
5. Jäälaguuni laevasõit 45min 4000 ISK / 27 EUR (www.icelagoon.is)
6. Skógari koduloomuuseum 1350 ISK / 9 EUR (alla 12a tasuta) (www.skogasafn.is)
7. Saagakeskuse muuseum 900 ISK / 6 EUR (FB page: http://tinyurl.com/oeae5jo)

KUI EI SOOVI LENNUPILETIT VÕI HEIMAEY LAEVAREISI: kirjutage sellest askur@sisulabor.ee

SÖÖK: Hommikusöögid on hinna sees. Lõuna ajal on võimalus osaleda ühislõunas, st: päevasupp + saiad + vesi + tavaliselt kohvi. Enamasti saab suppi ka tasuta juurde. Lõunad saab grupihinnaga, otsustada ja maksta saab samal päeval, hinnad on sõltuvalt kohast ca 13-18 eurot (tasuda ISKis). Õhtusöögiks tuleb endal poest toitu varuda või hotelli vm söögikohas einestada.

KINDLUSTUS: Tuleb endal kindlasti teha, et nt haigestumise puhul lennupilet kinni makstaks.

Mine tagasi