9th juuni, 2016 4:38 p.l. | by Askur | Posted in Reisid

Vulkaanikraatrid, laavaväljad ja -formatsioonid, geotermaalselt aktiivne Myvatni järv, virmalised, kosed, kuumaveeallikad, keevad mudapotid – need on vaid mõned märksõnad.

Läbime üle 1629 kilomeetri ja näeme matkates tonnide kaupa Põhja-Islandi ja Kesk-Lääne loodusimesid, ent tutvume ka Põhja-Islandi pealinna Akureyri ja nii mõnegi maalilise kalurikülaga.

 

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas kl 4.15 SAS lend Tallinn-Kopenhagen-Keflavik SK1791 TLL-CPH 06.20-06.55 (1h 35) ooteaeg 1h 40 SK 595 CPH-KEF 08.35-09.45 (3h 10) Täna on kõige pikem sõit – tahame jõuda oma reisi peaeesmärgi lähedale Põhja-Islandile. Peatume Borgarnesi linnas, kus saab raha vahetada ja lõunat süüa. Teeme matka Grabróki vulkaanikraatri otsa (pildil), mis 3000 aastat tagasi sülgas välja ümbritseva laavavälja. Õhtuks jõuame Põhja-Islandi pealinnaks hüütavasse Akureyri linna. Ööbime seal.

Vulkaanikaatrid

2. PÄEV

Loodusimed Myvatni järve ümber. Matkame Skútustaðiri pseudokraatritele, mida leidub peamiselt Islandil ja Marsil.Kõnnime Dimmuborgiri sürreaalsete „laavalosside“ vahel(pildil), kus on saare ühed hämmastavamad formatsioonid. Ronime 420m kõrguse Hverfelli vulkaanikraatri otsa, kust avaneb ümbritsevale äge vaade. Grjótagjas saab laskuda maa-aluse allika juurde ja vaadelda, kuidas Islandi sõna otseses mõttes lõhki kistakse, kui kaks mandrilava üksteisest eemalduvad. Hveraröndor Hveriris näeme podisevaid mudapotte ja väävlivälju, maa on sõna otseses mõttes elus. Päeva lõpus saab lõõgastuda Myvatni termaalvetes, nö Põhja Sinises laguunis (lisatasu eest, pildil). Ööbimine Myvatni ääres.

Page-1-Image-2

3. PÄEV

Sõidame Euroopa võimsaima kose Dettifossi juurde, mille toores jõud on hingemattev. Matkame Hljóðaklettari väändunud basaltsammaste vahel, mis on nagu teisele planeedile sattumine. Rauðhólari „punased mäed“ on punasest räbust, kaetud valge lumega ja tekitades kontrasti muidu musta- halli laavaga. Järgmiseks tähthetkeks on Ásbyrgi kanjon, kus suurejooneline maastik pahviks lööb (pildil).

Päeva teises pooles külastame Husaviki linnakest, mida hüütakse ka Islandi vaalavaatluspealinnaks. Siin võib külastada vaalamuuseumi (lisatasu eest) või niisama linnaga tutvust tehaa.Ööbimine Myvatni ääres (samas kohas).

Page-1-Image-3

4. PÄEV

Jalutame Viti ehk Põrgu kraatri harjal ja Krafla vulkaani kandis, kus laavaväli on veel 80ndate Krafla purskest soe ja Leirhnjukuri süngete laavamaastike vahel.

Pärast lõunat Myvatni kandist ära tagasi Akureyrisse. Tee peal peatume Goðafossi kose juures, mida peetakse Islandi üheks ilusaimaks ja kus kosele saab õige lähedale. Ööbimine Akureyris.

Page-1-Image-4

5. PÄEV

Täna on aeg pisut hinge tõmmata. Põhja-Islandi veed on vaalavaaluseks parimad. Hommikul sõidamegi vaalu vaatlema (lisatasu eest). Soovijad saavad selle käigus ka kala püüda. Kinni püütud kala grillitakse maale jõudes ära ja kõik saavad süüa, seega on mõtet palju kala saada!

Pärast lõunat vaba aeg Akureyris, aeg külastada muuseume, näitusi, poode või mida hing ihaldab. Ööbimine Akureyris (samas kohas).

Page-2-Image-5

6. PÄEV

Aeg on Põhja-Islandist lahkuda, kuid teel tutvume vaatamisväärustega ja rannaäärsete vaadetega.Glaumbaeris näeme, kuidas islandlased muiste mätaskatustega majades elasid. Borgarvirki mäelt avaneb võimas vaade. Rannas näeme kummalist Hvitserkuri kaljut ja ehk ka mõnda hüljest. Räägime saagadest ja otsime üles vägeva kangelase Grettir Asmundripoja sünnikoha. Kesk-Lääne Islandile jõudes näeme Euroopa võimsamat kuumaveeallikat Deildartunguhveri, mis purskab välja 180 liitrit 97-kraadist vett sekundis. Ööbimine Reykholti kandis.

7. PÄEV

Käime vaatamas Hraunfossari koskesid (pildil), mis kujutavad endast 900 meetri laiuselt alalt laava alt välja tormlevaid vetevoolusid. Kiviviske kaugusel on Barnafossi kosk, mis tähendab Laste koskesid, ning tuleneb väidetavalt traagilisest õnnetusest. Surtshelliris tungime Islandi pikimasse – kokku 2km – laavakoobaste süsteemi, nii palju kui võimalik. Reykholtis külastame Islandi 13. sajandi suurmehe, Noorema Edda, Egilli saaga jpm autori ja pealiku Snorri Sturlusoni kodukohta, kus on endiselt säilinud kunagise majaga tunneli kaudu ühendatud kuumaveetiigike. Pärastlõunaks jõuame Reykjavikki, kus soovijatele linnaekskursioon. Külastada saab kohalikku laata, kus muu hulgas saab osta Islandi delikatesse, mädandatud haikala, vaala- ja hobuseliha, käsitööd ja kudumeid islandi pikakarvalise lamba villast.

Page-2-Image-6

8. PÄEV

Transfeer Keflaviki lennujaama.
SAS lend Keflavik-Kopenhaagen-Tallinn
Mine tagasi